Waregem

begint
hier

Wil je het fairtradeverhaal van jouw gemeente vertellen? En er mee voor zorgen dat jouw gemeente goed scoort op de Fair-O-Meter? Klik dan op ‘login’ rechts bovenaan en ga aan de slag met de Fair-O-Meter enquête. Eens de enquête ingevuld is, zie je hierboven jouw voorlopige score. Deze zijn een goede indicator voor jouw finale score die je van ons krijgt in de loop van juni.

38000 inwoners 144 vrijwilligers jaarlijkse Fair Trade events 9 Fair Trade producten in het bestuur 2 Fair Trade publicaties

Eerlijke handel begint in Waregem

Stad Waregem is sinds 2009 erkend als Fairtrade gemeente. En als FairTrade Gemeente promoten we voluit eerlijke handel bij onze burgers, bedrijven en de lokale middenstand. Onze stad draagt al 10 jaar bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. FairTrade staat voor eerlijke handel hier en in het Zuiden. Producten van eerlijke handel met het Zuiden zijn overal te vinden in Waregem. FairTrade fruitsap, koffie, suiker, bananen vind je niet enkel in de Wereldwinkels van Desselgem en Waregem maar ook in de meeste Waregemse grootwarenhuizen en in vele lokale buurtwinkels. Waregemnaren gebruiken meer en meer FairTrade producten: een ‘eerlijke cocktail' op een fuif of familiefeestje, een Fair Trade automaat in school of een eerlijke receptie op het werk. Ook vele horeca zaken verkopen FairTrade producten. Stad Waregem kiest ook voor actieve samenwerking met onze eigen Waregemse boeren. Ook hun kwaliteitsproducten verdienen een betere verloning en meer bekendheid. Heel wat boeren in Waregem verkopen hun fruit, groenten, zuivel in hun een hoevewinkel of op de boerderij. Zonder tussenschakels zijn de producten op de hoeve dan ook veel goedkoper dan in de winkel.

Ons straf Fair Trade verhaal

Sinds 2009 is Waregem een fairtradegemeente. Dit jaar viert Stad Waregem haar  tiende verjaardag als fairtradegemeente. Tal van vrijwilligers zetten zich daarvoor jarenlang in en werken aan eerlijke handel met het Zuiden en aandacht voor korte keten-producten uit de lokale landbouw. Fairtradegemeente is een titel die aangeeft dat een gemeente samen met haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedraagt én daar ook effectief werk van maakt. Fairtradegemeente ijvert voor eerlijke handel én lokale landbouw.

In 2019 vieren we dus het 10de jaar dat de gemeente deze titel uitdraagt. Dat gebeurt door Fair Trade extra in de verf te zetten op een tiental activiteiten en evenementen waarbij er sprake is van Fair Trade.