Maldegem

begint
hier

Wil je het fairtradeverhaal van jouw gemeente vertellen? En er mee voor zorgen dat jouw gemeente goed scoort op de Fair-O-Meter? Klik dan op ‘login’ rechts bovenaan en ga aan de slag met de Fair-O-Meter enquête. Eens de enquête ingevuld is, zie je hierboven jouw voorlopige score. Deze zijn een goede indicator voor jouw finale score die je van ons krijgt in de loop van juni.

22.000 inwoners 30 vrijwilligers jaarlijkse Fair Trade events Fair Trade producten in het bestuur 1.5 Fair Trade publicaties

Eerlijke handel begint in Maldegem

- Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om duurzame keuzes te maken bij het aankoopbeleid. Hierbij wordt rekening gehouden met economisch duurzame ontwikkeling voor bedrijven, voor een sociaal duurzame ontwikkeling en respect voor het milieu (nieuwste technieken en energie). - Het gemeentestuur wil als overheid een voorbeeldfunctie vervullen in de maatschappij en kiest zoveel mogelijk voor producten die beantwoorden aan de hoogst mogelijk standaarden op het vlak van duurzaamheid. - Fair Trade draagt bij tot de verwezenlijking van een aantal fundamentele maatschappelijke objectieven, zoals de strijd tegen armoede en de bevordering van een duurzame economische en sociale ontwikkeling in ontwikkelingslanden. - Het gemeentebestuur vindt het betalen van een minimumprijs belangrijk; dit stelt de producenten in staat de kosten voor duurzame productie te dekken. - Het gemeentebestuur vindt langetermijnhandelsrelaties belangrijk. - Het gemeentebestuur houdt eraan de bevolking te informeren over eerlijke handel. - Het gemeentebestuur wil de bevolking bewust maken om duurzame, eerlijke en fair trade producten aan te kopen - Vandaag wordt niet meer gesproken over het rijke Noorden dat het arme Zuiden, maar over mondiale uitdagingen die een mondiale oplossing nodig hebben. Landbouwers wereldwijd staan onder druk door te lage en volatiele prijzen. Dat is de realiteit voor landbouwers in het globale zuiden en ook voor landbouwers van bij ons. Het gaat met andere woorden over een mondiale uitdaging, maar het gemeentebestuur schaart zich hierachter.

Ons straf Fair Trade verhaal

Eetbaar park : In het gemeentelijk park worden door vrijwilligers groenten en fruit (plukplanten, ajuin, pompoen, kruiden….) geteeld die kunnen geplukt worden door de bevolking.