Engageert jouw gemeente zich voor duurzame ontwikkeling? Maakt jouw gemeente al werk van een beleid rond lokale voedselstrategie of korte keten? Of is jouw gemeente een fairtradegemeente? En wil jij samen met jouw gemeente inzetten op eerlijke handel en een menswaardig inkomen voor elke boer, zowel hier als in het Zuiden? Dan is de fair o meter de ideale tool voor jouw gemeente!

Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers zijn er vandaag 200 FairTradeGemeenten in Vlaanderen. Fantastisch nieuws! Maar de wereld staat niet stil en het is tijd om samen nog verder te gaan. Landbouwers wereldwijd staan onder druk, zowel in het globale zuiden als bij ons. Daarom willen we samen met jou schrijven aan een nieuw verhaal met de slagzin: ‘Fair Trade Begint Hier’ en lanceren we de FAIR-O-METER.

De Fair-O-Meter

In 2019 krijgt iedere gemeente in Vlaanderen een score op de Fair-O-Meter. De gemeentelijke inspanningen voor eerlijke handel worden zichtbaar voor alle inwoners. Dankzij de Fair-O-Meter creëren we:

TRANSPARANTIE: WAT GEBEURT ER IN DE FAIRTRADEGEMEENTEN?

POSITIEVE COMPETITIE: WAT DOEN ONZE BUREN?

ZIN OM VERDER TE GAAN: WAT DOEN WE VOLGEND JAAR NOG BETER?

De enquête

De Fair-O-Meter wordt ingevuld aan de hand van een enquête. Het gemeentebestuur en de vrijwilligersgroep staan samen in voor het invullen van de vragen. Wil je aan de slag met de enquête? Klik dan op ‘login’ rechts-bovenaan. Heb je nog vragen over hoe je aan de slag gaat met de vragenlijst? Klik hier voor de handleiding. 

De login

Je login is simpelweg de naam van je gemeente met een hoofdletter. Bijvoorbeeld ‘Antwerpen’.  Je wachtwoord is hetzelfde als je wachtwoord voor de Fairtradegemeenten.be website. Heb je deze gegevens niet en wil je toch bijdragen aan de Fair-O-Meter score van jouw gemeente? Neem dan contact op met de vrijwilligersgroep of de FairTradeGemeente verantwoordelijke in jouw lokale bestuur. Ken je hun coördinaten niet? Stuur dan even een mailtje naar: info@fairtradegemeenten.be en wij verbinden je door.

Fairometer.be

Op 10 september 2019 verspreiden we de resultaten van de Fair-O-Meter via de website, mailings en sociale media. Iedere gemeente heeft een eigen pagina, waar zij hun Fair Trade verhaal kunnen delen. Voordat de resultaten verspreid worden naar het publiek krijg je als gemeente nog de kans om je antwoorden na te lezen en indien nodig aan te passen. Jaarlijks maakt je gemeente kans om geselecteerd te worden in één van de pionier-categorieën:

DE FAIRSTE AANKOPER / DE LUIDSTE FAIRTRADEGEMEENTE /  DE ACTIEFSTE FAIRTRADEGEMEENTE

Zet jouw gemeente zich volledig in voor eerlijke handel? Vul dan nu de Fair-O-Meter enquête in en inspireer gemeenten in heel Vlaanderen.